Wednesday, December 26, 2012

study week

assalamualaikum..
mggu nih..dah stdy week..
tapi..ape pown x stdy lg..zubair2...
hahaha..mmg cara ko dah mcm 2...layankan jerk la..
mggu lps...
aku masok program koko kat uthm...
seronok gak la..dapat main acara favorite aku..
tarik tali..
tp x da gamba la nk tnjuk..heee...
smpai terlentang aku kat atas padang 2..
haha
letih sangat2..
lawan bkn calang2 org...
tp alhamdulillah...
menang..tanpa kalah..
pastu..mlm 2 plak...
aku jadi backup singer utk membe aku..
present kat depan VVIP uthm
hahaha
gile x gile..
xpnah dibuat keje aku...haha
tp maintain cool mannnn
hahaha
lagu cindai ngn ya maulai..
hahaha
terasa klasik plak aku..hehe
2 pown x da gamba..haha
sowi..
heee
kalo kowrang nk tau..smpai skng pown..
aku x stdy lg..
exam start 31...smpai 11..
ada 4 paper..
nmpak skit...
tp kalo x stdy x gne gak...
hoho...
zubair..stdy zubiaqqq....
kata nk jadi anak solehah..
haha
eh..solehah plak...ble aku tka jantina..
hehe
anak soleh..
tp mak abah...kejayaan bkn pada pointer...
kedebush..kan dah kne lempang..menjawab plak..hahaha..
study jerk la zubiaq oiiii....
bnyk songeh plak..haha..
aih...
bile la nk abih blja nih...
aku nk stdy bnda lain plak nih...dah x lrat nk kira2..
hehehe
aku nk mengeja plak..
nk masok tadika blk..haha..leh x..
heee


nih gmba aku tgk wat kuasa sailormoon kat mayat 2...
hehehe
hebat x..
hahaha...
ok la..dah time 2 stdy..good luck kowrang...
dan aku gak...

jom sama2 kita doakan..

Ya Allah..permudahkanlah perjalanan kami ya Allah..
permudahkanlah pembelajaran kami ya Allah.
jadikanlah apa yang bakal kami hadapi ini suatu yang senang utk kami tempuhi...
kuatkanlah daya ingatan kami...
tajamkanlah akal fikiran kami..hati kami....ya Allah...
permudahkanlah peperiksaan kami Ya Allah...
dan berikanlah kami kejayaan Ya Allah...
amin..

hope kita sama2 berjaya di dunia dan akhirat...
ingat..belajar2 jgk..
Allah jgn lupa...
degree2 jgk..
tp ilmu agama jgn tggal...
insyaALLAH...
ok semua..tata....
Assalamualaikum

Thursday, December 13, 2012

cerita tentang ehem2...

assalamualaikum..
alhamdulillah... telah Allah permudahkan segala urusan..
dalam meniti hari2 mendatang..
huhuu...
baru2 nih...aku baru ja buat seminar pengurusan jenazah
utk koko aku..
bkn koko cekelat 2 ek..haha
ada la sikit2 gmba ngn video aku boh...
just nk share pengalaman ja

waktu 2...hnya Allah ja yang tahu..betapa nerves nye aku..
heeee
pasal 2 la first time aku bercakap dan handle sendiri slot 2....
mula2..merepek2 aku cakap..
last2
bile dah naik sheikh..
mle ah terasa mcm ustaz shahrir..haha
leh ganti ustaz shahrir nih..
pewwwwhhhh
hahah
2 la tag line ustaz...
atau leh disebut ustaz pewhhh..
gahaha

alhamdulillah
dengan sedikit ilmu yang aku ada..
aku practickan dalam seminar 2..
alhamdulillah
lancar...dan segala soalan2 yang dikemukakan..
aku boleh menjawab dengan rasionalnya,,
hehe
nasib baik aku x ajar ajaran sesat..
bak kata ustaz..haha

yang datang bkn calang2 org..
kadang2 org 2 aku tahu..
ilmu dia lagi lebih dari aku
tp Allah permudahkan aku
menjawab soalan2 dikemukakan




huhu..nih masa sebelum nk program..
saje la check2 ape yang patot..
konon jadi penceramah haram...
leh wat sesuka hati..
hahaha
2 tgh nerves ah 2..
saja hilangkan rasa 2..
2 merayau2...



yang nih besa ah..
time pendaftaran..
aku wat kaco kat kaunter 2..hehehe...
dengan muke x senonoh..hahaha
haha..bajet2 cute..zubair2...haha..
sehari x kaco org..2 bkn ko la gamaknya..
haha

mcm x caya ja aku leh menjadi penceramah haram..
xmcm lempeng ..
tp jadi cekodok..
cekodok pown layan gak..hehehe..

mmg agak penat la bila mengendalikan program
mlm sblm 2 ..
aku tido pkul 4 pagi kat masjid..
nk pastikan segalanya lancar..
tp..
dari segi progress la.
mcm slide...
bahan2..
tp aku sendiri x stdy nk berucap depan org.
2 jadi lempeng hangit 2.
hahaha
skng nih...
dah nk final..
ape la nk jawab nnti..
heee
jawab pasal jenazah leh x..
hahaha
yang 2 aku tauu ah..
heeeeee

nih aku sertakan sedikit
video2...
utk tatapan kowrang..
yang nk bahan aku
heeee








heeee...
malu plak nk tnjuk   ....p/s:.eh dah nih...gedik lak...dah tnjuk malu2 lak..sekeh sat lg tau ah...:P

kalo korang perasan
tangan aku 2..
keje dok atas jerk.
hahahaha
aku pown x perasan benda 2.
hahaha

kalo korang jmpe ape2 kesilapan
bg tau la...sambil bahan2 aku,.hahaha

alhamdulillah..
feedback yang aku terima..
respond positive dari peserta..
dari ajk...
dari ustaz.
ape yang aku kata...diorg mudah faham dan padat..


yang x tahan 2..ada dak kata..
lps nih leh ganti ustaz shahrir dah..
heeee
maaf ye ustaz..
lps nih bg saya take over ek..
:P
hahaha

siap ada kata lg..USTAZ ZUBAIR..
hahaha
xlayak lg la.
bahasa pown merapu2..
nk jadi ustaz..
heeee

tp doa2 la agar suatu hari nnti..
aku leh jadi USTAZ ZUBAIR...
xjadi btol2 pown...
aku nk menjadi ustaz pada isteriku,..
pada anak2....
peeewwhhh..
romantik 2...hahahaha
haha
tp 2 la matlamat aku..
nnti akhirat nnti..xda la anak2 dan isteri2 aku...[isteri2???? mcm nk kawin bnyk jerk..]
mempersoalkan kenapa x bg didikan agama kat diorg..
ape nnti aku nk jawab di hadapan Allah

sebelum nk berumah tangga.
kne penuhkan diri dengan ilmu agama..
insyaAllah
baru la perkahwinan 2 Allah redha..
dan bersama2 menggapai syurga Allah

cerita bab calon...
haihhh....
sape nk jadi isteri aku hempuk keyboard laju2...
hehehe
jahanam2..hehe
jgn ada lak yang buuat...xnk tanggung kerosakan..hahaha

biar la siapa 2 menjadi rahsia Allah..
:)

ok la..
2 saja titipan dari aku...
kalo ada masa..
aku nk wat puisi skit..
mcm post sebelum nih..tp tggu mood datang..
heee
akhir kata dari aku

ingat la kematian..kerana dengan mengingati mati..maka kita akan lebih takotkan Allah...dan ia akan mendekatkan diri kita dengan Allah..
jangan disangka sesuatu yang buruk itu buruk...sedangkan yang dilihat hanya luaran...lihatlah menggunakan mata hati..maka akan terjawab segala persoalan hati..
semoga Allah terus merahmati dan memberkati kalian...

assalamualaikum...

pecah kaca pecah gelas..
dah pecah gelas ngn kaca 2 x kn tgk ja... kasi bayar laaaaa....
:P

Monday, December 10, 2012

warkah zaujah pada zauj...


cinta.. kau hadir tidak ku duga
mencari pemilik yang sebenar2 cinta
siapakah dia yang berhak memilikinya
adakah ia imam yang membawa ku kesyurga
atau sebagai perosak membawa ku keneraka
cinta indah sebenar2 kata
cinta bahagia sebenar2 rasa
jika itu datangnya dari bahagia
yang lahir dari keikhlasan jiwa
manakah dia pemilik cinta
yang datang menemui kekasih jiwa
marilah bersama menggapai bahagia
berlandaskan apa yang di ajar agama
miliki la daku dengan seikhlas ada
dan bawaku bersama menggapai syurga
cinta
dimana kau berada
jemput la daku yang sedang mengembara
mencari hakiki disebalik apa yang ada
iaitu Allah yang maha kuasa
Ya rabb inikah yang dinamakan cinta
cinta yang ku cari sekian lama
cinta yang hadir bkn sekadar nama
ataupun rupa yang bermacam cara
inilah cinta pada yang esa
tiada akhir tiada luputnya
kukuhkanla cinta didalam jiwa
agar kekal daku disana

Cinta umpama air yang mengalir..
Ditahan merana diri..
Jika diikut kita hilang punca..
Derasnya tidak terduga..
Tenangnya dia sapa yang sangka..
Apa yang tersurat didalamnya..
Dan apa yang tersirat di luarannya..
Arahlah cinta kita kepada Allah..
Umpama air yang diarahkan..
Walau banyak rintangan ia pasti capai pada akhirnya..
Sebegitu la cinta kita..
Jika dididik agar mencintai Allah maka akhirnya..
Allah akan membalas cinta itu dengan kegembiraan
ketenangan dan kebahagiaan..
Cinta itu penuh misteri..
Seperti rahsia Allah yang tersembunyi

wahai bakal pemilik hatiku
sudikah kau membawa diriku
menggapai syurga yang indah selalu
bersama bahagia yang diciptakan dahulu
wahai bakal imam dalam hidupku
didiklah aku menjadi bidadarimu
berlandaskan agama dan sunnah utk diriku
berikah bahagia yang ku damba selalu
agar kebahagiaan mekar merindu
untuk bekalan di akhir waktu

warkah cinta pada ilahi


wahai hati...
apa yang dikau nanti..
setelah cinta ada dihadapan diri...
tenung la cinta itu...
dakap la rindu itu...
genggam la perasaan itu...
agar ia terus menjadikan santapan rohani..
indah tnpa rupa..
manis tanpa rasa..
tenang tanpa bicara...
jika ia hilang..
rebahlah rasa..
hancurlah jiwa..
binasa la dirinya..
maknanya dalam makna..
rasanya dalam rasa..
indah rasa bila merasa...
indah jiwa diri melara..
jgn dibiarkan hati menangis sendiri..
jgn dibiar hati pasrah menanti..
sesuatu yang tidak pasti..
yakinkan la hati..agar ia kuat meniti...
mencari kesetian dalam tautan hati.
laut sudah ku renang..
hutan sudah ku redah..
mencari setitik rasa...
mencari sehiris cinta...
mna dia..apa yang selama ini dicari..
datang la kemari..menemui hati..
tlg la kerana diri ini tidak tertahan lagi...
sanggup ku serah jiwa dan raga..
tanda pengorbanan terhadap cinta..
minta la apa saja..
dengan kudrat ku lakukan ia...
seribu bayangan seribu penglihatan..
pilih la satu yang benar2 nyata..
seribu rasa seribu jiwa..
pilih la satu yang berjanji setia...

Saturday, December 8, 2012

hari esok

Assalamualaikum...
ari nih...dah 23 tahun 2 hari aku idop...berdasarkan 7 dec ak lahir,.
kalo ikot kelender omputih ah..
kalo kalender islam..8 jamadil awal 1410...skng dah patotnya 24 tahon aku idop..hehe
dan birthday aku ikot islam pada 20/3/2013..
sambut ngn membe2..pastu..
kne lak prank ngn membe2..hahah..hadoi..nasib2..
berlari2 satu taman..haha..dah mcm main konda kondi..



tringan zaman dlu..
masa lari x pakai suar baju..hahaha
untung la sape tgk aku time 2..hahaha..
:P
hahaha...
besok plak..kne jadi lecturer...
jadi penceramah haram..hahaha..
pasal kne conduct 1 program pengurusan jenazah...
mintak2 Allah permudahkan segalanya...
xtau ah jadi program ke jadi lempeng..hahaha
agak2 lempeng kowt..hehehe..
berkisar dengan program besok..
besok la aku nk bg ape yang aku dah bljar dari teori ke practical,
dari kelas ke hospital..
dari mayat tiruan ke mayat betol..


yang gmba nih..aku uruskan mayat btol2...alhamdulillah..diberi kesempatan...
nsb baik la mayat x ikot..hehehe...
berkisar tentang program yang aku terlibat..ari 2 aku terlibat dengan program amin idris...
besh sangat2 dgr talk dia...


nih la gamba dia..hehe..
ustaz sharir pown ada..hehe..
yang pakai baju batik seakan akan ular sawa 2 la lecturer pengurusan jenazah aku..
agak sempoi..dan agak mengada2..hahaa...
selamber jerk ngata lec sendiri..hahaha
ustaz..jgn marah ek..gurau2..hehe


yang ini lecturer al quran aku...
sangat sangat baik...
dengan cara dia...huhu..
rasa mcm bapak sendiri dah.hehe
sekarang..banyak yang berubah..
kengkawan dengan kerjaya dia..
aku dengan diri aku
ada yang dah berkahwin..
aku hanya ada angan2...hehe
sebab xda sape pown nk..ayat sadis bleh..haha
tragis tol kisah idop aku.
kalo eksiden...dah terburai2..haha
tp xpew...hidop mesti diteruskan..
selagi ada mak abah..aku akan membahagiakan mereka..




nih la wajah wajah terpenting dalam idop aku...
wan..mak..abah..ini la sumber inspirasi aku..idola aku....,
dalam aku menjalani kehidupan selain dari Rasulullah, al-quran dan sunnah.
tetiba sebak plak...
ble cerita pasal keluarga..hehe..rindu plak kat diorg...
kalo ikotkan..ada lg wajah2 terpnting yang aku x cakap...
mcm adik bradik aku..
pakcik makcik aku...
tp nih la top 3 dalam idop aku..hehe..
xda gantinya...



nih la gmba aku masa muda2..try ah cari mana aku..hahaha
hahah.
dan paling rare...nih la yang paling powerr..


pakcik aku yang paling hebat..hahaha
rare kot..
kalo kowrang follow post aku..mesti kowrang tau..hahaa



nih la kampuung aku kat negeri sembilan..blom cite kat kedah lg..hahaha.
cantik kan kg aku..hoho..
dan paling hebat..aku la penjahanam rumah nih..hehehe
nasib baik x roboh umah nih aku kerjakan
haha
eh2..aku bleh plak tulis blog..
padahal nk kene gi meeting utk besok..wat rehearse
utk besok..hahaha
okeh2.
dah2 la aku merapu hari nih...
ehehe
ok la.
semoga Allah terus merahmati kowrang sekalian..dan semoga Allah terus memberikan yang terbaik utk kite semua..
insyaALLAH..

ok la
Assalamualaikum...

p/s...ada org soh aku wat post nasihat-nasihat keagamaan plak..insyaAllah...aku akan usahakan...berdasarkan ilmu yang terlalu sedikit yang aku ada..aku try la..sekurang2nya aku cuba..insyaALLAH..:)

Tuesday, November 27, 2012

dah 2 tahuun x update

assalamualaikum...
haish..
lma tol x update menatang nih..hoho..
biasa la..yb kan..choiii..
hahaha
seperti biasa...
aku akan menceritakan..
kisah dongeng dari kayangan..
tersebot lah kesah...
aih..mcm syair plak..hehe..
hoho...ikotkan..dah setahun setengah aku bergelar mahasiswa UTHM..
bnyk yang aku tempuh...
ada lg 2 tahun nk menghadap.haha..lamanya..
kalo kawin..dah dapat anak dah..dah leh men gusti dah ngn anak...
tp apakan daya..[wat ayat sedey bley]
jodoh cm x smpai lg jerk..haha
bnyk sebenarnya pahit manis sepanjang aku berada disini..
yang pahitnya..malas belajo..
yang manisnya..makan cokelat..hahaha
tp yang penting...
pengalaman itu mengajar aku..
pengalaman itu memberikan aku seribu makna..
pengalaman itu mematangkan diriku.,..
hakikatnya...
aku ingin kembali pada pencipta...
menzahirkan rasa cinta pada yang berhak sepatotnya...
merealisasikan apa yang natijahnya ku perlukan...
haha..ayat falsafah skit..wat selingan..:P
haa...
menceritakan pengalaman aku
aku ambik koko..
pengurusan jenazah
mggu lps hari sabtu
aku tlah pergi ke hospital batu pahat..
ke unit forensik..
dan aku telah menguruskan seorang jenazah islam..
apa yang aku wat...
dari memandikan, mengkafan..serta menyolatkan jenazah...
alhamdulillah..bnyk ilmu yang aku dapat...
sekurang2nya..aku leh practickan benda 2 utk family aku,,.
sebagai penghormatan terakhir aku utk mereka...
pengurusan jenazah sentiasa menjadikan aku lebih ingat pada kematian.
apabila dengan mengingati mati..maka kita akan lebih mengingati Allah...
fardu kifayyah yang bagi aku..patot ada dalam semua hati2 pemuda pemudi islam di malaysia..
bila menguruskan..
terasa keinsafan dalam diri..yang dimana. kita boleh menghisab diri..bkn hisap puting ek..haahaha
sejaoh mna kita dengan Allah...
hadoi..
keybord nih wat siku aku sakit nk taip..hahahha
taip pakai siku 2..hahaa...
ok la..ini ja nukilan aku....
sejaoh mana kita pergi...
setinggi mana kita berada..
jika Allah bkn paling utama..
kita umpama tin kosong..yang mampu bergolek kemana sahaja..tp didalam..kosong...
tiada makna..tiada gunanya.
ok la...
sampai disini sahaja salingan dari aku..
hope enjoy dengan kata2 xbermakna nih..
kata kesah dongeng..hahaha..
Assalamualaikum...

Tuesday, December 21, 2010

kau yang bernama mimpi...

assalamualaikum..
mimpi
kadang2 aku nk tergelak bila bermimpi
kadang2 ada yang menarik
kadang2 ada yang menyeramkan
tp siyes
dah bape tahun tah aku xmimpi seram
last mgkin masa form 1
last kowt yang tuh
mana nk mimpinya
dah aku sendiri antu
hahahaha
tp malam tadi
aku mimpi
org kata
TERBAIK DARI LADANG..
hahaha
bleh lak aku mimpi..
scha al yahya dengan jehan miskin...

http://4.bp.blogspot.com/_jZpwSYapieQ/S7mqcHOc-pI/AAAAAAAAAXc/_W_vUOfIxBo/s1600/Scha_Al-Yahya_Dah_Jadi_Tomboy1.jpg




haha
begini mimpinya
aku kat umah family aku
dan scha nih kira jiran aku ahh
slalu lepak2 umah family aku..
dan dalam diam2
kiteorg nih menyimpan perasaan sesama sendiri
tp..
scha nih kaple ngn jehan..(mcm awan dania jerk..haha)
disebabkan itu la..
aku berkorban..
xnk bg tau perasaan aku..
tp..
scha dia x leh menanggung lg..
scha ngn jehan selalu gado2..
aku sabo2 kan la diorg
tiba satu hari.
scha nekad..
dia mmg nk aku..
dia ajak aku jmpe jehan..
time tuh la aku ikot la..
kite 3 org discuss..
scha kata..
dia mmg nk aku..
jehan pnye la kecewa
smbil jalan2..(kiteorg bersembang smbil berjalan2..mcm cite drama..haha)
jehan boleh ckp kat aku
wei
aku kecewa.
jom kaple ngn aku
hahaha
aku ckp kat dia
ko nih dah buang tebiat kew..
gile gamaknya ko nih
nk jadi gay plak..
scha dok backup aku la
dia kata
mna leh..
scha nk aku
haha
last2.
jehan datang kat aku...
dia rapat..
dia ckp
okeh la..
aku rasa ko mmg berhak dapat dia..
dia cakap..
ko kne jaga dia elok2..
jgn sakiti dia
aku ckp ahh
xda hal
(dalam hati bunga2 kowt...hahaha)
lps jehan blah ja
dengan x semena2..
scha trus melompat kegembiraan dan trus plok aku..
nsb bek x mimpi basah aku
hahahaha
kiteorg blk la umah
ikot lorong
yang aku pelik
scha happy sgt2
mcm berok pown ada.
leh lak lompat2 masa balik smbil ckp
Horayyyyy
haha
aku siap ckp
amboi
happy glew syg..
perghh
time tuh kan dah declare
haha
jngan marah..
hahaha
dia kata
gile x suka
dapat hubby...
huhu
aku plak ikot dia tekinja2
hahaha
adoi
dah macam berok mengawan
hahaha
kite pown menjadi pasangan yang paling bahagia..
huhu
berakhir la sebuah mimpi yang mmg mengarot..
tp besh
pasal scha nk aku
ahahaha
awal.
lps nih ko blah
aku nk scha
hahahahahaha
ko ngorat scha
aku bagi kaki aku saiz 12 kat bibir ko
hahahahaha
okeh kengkawan
assalamualaikum
kowrang jgn jeles2
sbb ini mimpi jerk tau
hahahahahaah
untuk mendengkikan kowrang
aku sertakan gmba pertunangan kiteorg.
haha
tahun dpn kawin
hahaha
tema pertunangan kiteorg
kaler PUTIH
suci tuh
hahaha
nahhhh...tgkkk


http://photoselebriti.com/blog/wp-content/uploads/2009/03/scha-ayu.JPG